Trio Triathlon

Deelnemen aan een triathlon: kan ik dat wel?

De Triathlonsport heeft nog steeds het imago dat het een zware, stoere en extreme sport is. Terwijl het een sport is die gedaan kan worden door jong, oud, nieuwkomers en mensen die één onderdeel van deze sport beoefenen. Het is niet persé een sport waar je érg veel voor moet trainen en waarbij je alleen aan de start kan verschijnen met de duurste outfit en spullen. Een perfecte manier om kennis te maken met triathlon is de zogenaamde “Trio Triathlon”.

Wat is de bedoeling?

Je maakt een team van iemand die snel zwemt, iemand die regelmatig fietst en iemand die goed kan lopen. Het gaat niet om het neerzetten van een topprestatie. Een trio kan ook bestaan uit 2 personen, waarbij 1 persoon 2 onderdelen voor zijn rekening neemt.

Hoe verloopt de wedstrijd?

Wanneer je als team bij het inschrijfbureau het startbewijs hebt opgehaald, ontvang je een tijdsregistratie chip. De zwemmer begint en doet dus eerst de chip om. Na het zwemmen rent ‘ie uit het water naar het speciale trio-wisselvak. Daar geeft hij de chip door aan de fietser. De fietser doet de chip om de linker enkel en gaat fietsen. Na het fietsen geeft hij in het trio-wisselvak de chip weer door aan de loper en die gaat ermee over de finish. De totale eindtijd, dus inclusief wissels, telt voor het klassement.

Aan welke afstanden kun je deelnemen?

Tijdens De Twee Bruggen Triathlon Aalten kun je deelnemen aan onderstaande afstanden:

  • 1/8e: 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen.
  • 1/4e: 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen.

Concreet betekent dit:

  • 1/8e: 1 ronde zwemmen, 2 ronden fietsen en 2 ronden hardlopen.
  • 1/4e: 2 ronden zwemmen, 4 ronden fietsen en 4 ronden hardlopen.

Waarom heet dit 1/8e of 1/4e?

Wedstrijden worden zoveel mogelijk georganiseerd op basis van standaardafstanden. Dit is veelal afgeleid van de ‘hele’ triathlon, de ‘klassieke afstand’, die bestaat uit 3,8 km zwemmen – 180 km fietsen – 42,195 km lopen.

Hoe oud moet je zijn om te kunnen deelnemen?

  • Voor de 1/8e afstand kunnen deelnemers vanaf 14 jaar zich opgeven.
  • Voor de 1/4e afstand kunnen deelnemers vanaf 16 jaar zich opgeven.

Zijn er regels verbonden aan de teamsamenstelling?

In een Trio-team mogen zowel heren als dames plaatsnemen. Er wordt bij het klassement geen onderscheid gemaakt tussen heren-, dames- of gemengde teams. De trio’s starten samen met de individuele deelnemers.

Ik wil wel meedoen…

…”Maar ik heb geen racefiets”. Misschien kan je een racefiets van iemand lenen? Het is ook toegestaan om met een mountainbike of sportieve stadsfiets te fietsen. Het dragen van een goedzittende helm tijdens de wedstrijd is wel een must.

… “En ik kan ook wel hard (schoolslag) zwemmen maar ik kan geen borstcrawl”. Kan dat wel? Geen probleem. Je mag elke zwemslag gebruiken. Je mag alleen geen zwemattributen meebrengen.

Wil je graag meedoen maar ben je op zoek naar 1 of 2 anderen om het trio vol te krijgen, dan kun je een oproep doen op Facebook.

Op de site van de NTB vind je nog veel meer nuttige info:   http://www.triathlonbond.nl